Självklart Lidl
Sök jobb Logga in Bokmärken

Snabbspår till Lidl - Harena

GBG_Harena.png

Snabbspår till Lidl

Under våren 2023 startade vi på Lidl ett snabbspår för att utbilda personer som står utanför arbetsmarknaden. Projektet har genomförts i nära samarbete med bland annat Göteborg stad och tillsammans har vi velat bidra till att minska utanförskap, motverka långtidsarbetslöshet och rusta individer med den kompetens som arbetsgivare efterfrågar idag. Långtidsarbetslöshet slår hårt mot de som är drabbade och bidrar till ett utanförskap som är svårt att bryta. Inte minst för de som är nya i Sverige och inte fått chansen att ta sig in på arbetsmarknaden än. Programmet, som hittills har genomförts två gånger, har varit en stor framgång som har lett till att vi fått flera nya kollegor. Bland annat Behnam och Harena, som idag jobbar på Lidl Kungsgatan och Frölunda Torg i Göteborg. Två fantastiska ambassadörer!

Berätta om dig själv!
Jag heter Harena, är 28 år och bor i Askim. Ursprungligen kommer jag från Eritrea och jag har varit i Sverige 1 år och 5 månader. Ett av mina största intressen är att baka. På Lidl är jag ansvarig för kylvarorna i min butik.

Vad gjorde du innan du började på Lidl?
Innan jag började på Lidl bodde jag på en migrationsmottagning. När jag fick höra talas om den här möjligheten blev jag först lite nervös, jag pratade inte så bra svenska och visste inte om jag skulle klara av det. Men så tittade jag på en video på YouTube om hur man gör en intervju och kände, varför inte? Jag kanske kan klara det här, och det gick ju jättebra!

Vad var roligast?
För mig var det väldigt skönt att först få gå i skolan och få teori innan vi kom till butiken på praktik. När vi började jobba hade vi redan den grunden som behövs för att få en bra start. Det finns till exempel en hel del specifika ord som vi behöver kunna för att göra vårt jobb, som fabo eller avskrivning. Jobbar man inte i butik, har man ingen aning om vad det är. Många av de ord som jag använder hela tiden nu, är ord jag lärde mig under utbildningen.

Vad är det bästa med att jobba på Lidl?
Jag tycker om variationen på Lidl. Men det kräver också att man måste kunna vara flexibel. På Lidl får alla butiksmedarbetare lära sig alla uppgifter som finns i butiken, det gör att vi kan hjälpas åt bättre, och det blir också mycket roligare. Jag älskar verkligen mitt team. När jag började min praktik så behövde jag såklart mer hjälp, och redan från första dagen fanns de där för mig och stöttade mig. Jag känner fortfarande samma sak som jag gjorde första dagen, jag blir alltid glad när jag kommer till jobbet. Och jag känner ett stort ansvar, oavsett om min chef är där eller inte ansvarar jag alltid för mina uppgifter.

Vad har varit det bästa med att vara en del av programmet?
Det bästa är faktiskt att jag har fått ett jobb att gå till, det är en fantastisk känsla. Det är inte lätt att komma till ett nytt land, utan att kunna språket eller känna till kulturen. Jag har svårt att uttrycka min tacksamhet men det tydligaste tecknet är att jag alltid är glad, aldrig arg. Jag har haft ett svårt liv, men jag har lärt mig många saker från det. Därför är jag positiv.