Självklart Lidl
Lediga jobb Logga in Bokmärken

Anja, Compliance Specialist

anjaaa.jpg

Berätta lite om dig själv och ditt arbete på Lidl? 

Mitt namn är Anja Pflugfelder och jag arbetar inom Lidls Legal/Compliance-avdelning vilket jag har gjort i snart fyra år. Min roll på Lidl är något som kallas Compliance Specialist, vilket kanske låter lite oklart och kan vara svårt att greppa. Men för att förklara det enkelt så är det lite som att jag och mina kollegor är det goda samvetet för både våra medarbetare och företaget som stort. Det betyder att jag är en av dem som ibland behöver säga nej om något kan komma att riskera Lidls intressen. Om jag ska bryta ner det till vad jag gör om dagarna, så skulle jag nog säga att jag och mina kollegor ser till så att alla har rätt kunskap och de nödvändiga verktygen för att kunna följa våra interna riktlinjer samt andra lagar och regler. Mycket tid går därför åt att svara på alla möjliga typer av frågor inom mitt område, men dagarna fylls även med att utbilda våra kollegor och se till att processer följs och säkerhetsåtgärder finns på plats och -framför allt - att de fungerar. 

 

Vad ger dig energi på morgonen inför arbetsdagen och en bra känsla på kvällen när du rör dig hemåt? 

Jag är morgonmänniska och börjar ofta dagen med att antingen springa eller cykla till kontoret, alternativt att jag använder det fantastiska gym vi har på plats vid huvudkontoret. Det gör att jag känner mig redo för att tackla vad som än händer under dagen - oavsett om den är fylld med möten eller om jag ska sitta och beta av mejlkorgen. Jag gillar också att vara ”ute på fältet” mycket och att jobba ihop med kollegor inom andra avdelningar. 

Den allra bästa känslan när jag kommer hem är när jag känner att jag hjälpt mina kollegor att förstå mitt perspektiv och det viktiga i det jag gör.

Hur skulle du översätta våra värderingar i ditt dagliga arbete? 

Smart, ansvar, engagemang, tillsammans, ha kul

Våra värderingar är en viktig del i allt vi gör på Lidl. Jag ser mycket av våra värdeords innebörd återspeglat i att vi alla jobbar mot samma mål, trots våra otroligt mångfaldiga kunskaper och områden. Här känns det som att man har möjlighet att växa och utvecklas med både ökat förtroende och ansvar. Genom att bidra med sin egen kunskap och kompetens visar man sitt engagemang lika mycket som genom att våga fråga varandra om hjälp och råd på vägen. Att arbeta smart betyder för mig att använda sig av allas olika kunskaper och talanger. Det skapar en arbetsplats där alla är delaktiga och jobbar mot samma mål, tillsammans. Samtidigt vill jag gärna ha kul på vägen, både med arbetskamraterna på min avdelning och med kollegor på andra avdelningar.

 

Är det något som du på senaste blivit lite extra stolt över? 

Det händer alltid nya saker på Lidl, verkligen hela tiden. Många av projekten löper samtidigt och det är på många sätt det som gör att det är kul att jobba här. När jag började på Lidl hade jag faktiskt ingen bakgrund inom vare sig juridik eller ekonomi och jag var nog inte det mest självklara valet för min position. Så för mig personligen har den största bedriften nog varit att jag efter två års studier fick mitt diplom inom Compliance and Risk management från en högskola i Österrike. När möjligheten dök upp att kunna studera på distans och på deltid, så kunde jag få in det jag lärt mig både snabbt och enkelt i mitt arbete. Nya perspektiv från både föreläsningar och studiekompisar gjorde att jag kunde växa i min roll över tid. Det var också väldigt skönt att mitt initiativ att utbilda mig välkomnades av Lidl, där jag fick möjlighet att gå ner i timmar för att kunna genomföra mina studier. 

Nu efteråt känner jag mig ännu tryggare i mitt arbete, med både de praktiska kunskaperna från mina år på Lidl och de akademiska från mina studier.